info@advocaten-janssen.be
+32(0)12 23 03 31

Aansprakelijkheids- en verzekeringsrecht

Bij Janssen Advocaten kan u terecht voor bijstand bij de afhandeling van schadegevallen van alle aard. Denk bijvoorbeeld aan de gevolgen van een auto-ongeluk of de schade die uw woning kan oplopen tijdens een hevige storm.

Men kan ook nadeel ondervinden van een fout gelopen koop – verkoopovereenkomst (bv. gebrekkig product, niet tijdige levering, …) of van een uitvoeringsfout door een aannemer of heel eenvoudig omdat een uitgeschreven factuur niet wordt betaald.

Het nadeel en de bijhorende kosten van buitencontractuele of contractuele geschillen kunnen erg groot zijn. In vele gevallen bestaat er de mogelijkheid om schadevergoeding of -herstel te verkrijgen vanwege de verantwoordelijke, of eventueel diens verzekeraar. Het aansprakelijkheids- en verzekeringsrecht regelt ondermeer wie voor de schade verantwoordelijk is en hoe die schade vergoed of hersteld kan worden. Janssen Advocaten zorgen voor de begroting van de geleden schade, zowel lichamelijke (letselschade) als materiële schade. Ons kantoor staat particulieren en ondernemingen bij in de volgende aansprakelijkheidsgeschillen:

– Beroepsaansprakelijkheid
– Buitencontractuele foutaansprakelijkheid
– Burgerlijke contractuele aansprakelijkheid (koop, huur, aanneming, bouw, pacht, lening, …)
– Contractuele aansprakelijkheid
– Medische aansprakelijkheid
– Verzekeringen

Meer en meer benadeelden kunnen vergoeding bekomen van de geleden schade zonder dat er een aansprakelijkheidsdiscussie gevoerd moet worden. Bij de afhandeling van deze procedures kan Janssen Advocaten haar cliënten nuttig bijstaan.

Zo zullen zwakke weggebruikers (fietsers, voetgangers, passagiers, …), betrokken bij een verkeersongeval, hun lichamelijke schade altijd vergoed zien door de verzekeraars van de voertuigen die bij het ongeval betrokken zijn, zonder dat er discussie moet worden gevoerd over de verantwoordelijkheid.

Zo is er ook de regel van het verkeersrecht dat slachtoffers van kettingbotsingen vergoeding krijgen van de geleden schade, zonder dat ze de verantwoordelijkheid voor de aanrijding moeten bewijzen, voor zover ze bewijzen dat ze zelf niet verantwoordelijkheid zijn voor de aanrijding.

Slachtoffers van opzettelijke geweldmisdrijven hebben recht op vergoeding van de lichamelijke schade vanwege een hiertoe opgerichte commissie indien de dader onbekend blijft of de middelen niet heeft om de schade te vergoeden.

Patiënten die nadeel ondervinden van een medische behandeling hebben in bepaalde omstandigheden recht op een schadevergoeding van het Fonds voor Medische Ongevallen, zelfs al kan de arts geen fout verweten worden.